Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Nisan 2024 Enflasyon Orani Ve Mayis Ayi Enflasyon Beklentileri

Nisan 2024 Enflasyon Oranı ve Mayıs Ayı Enflasyon Beklentileri

TÜİK'in Enflasyon Raporu

TÜİK, her ayın başında önceki aya ait enflasyon oranlarını yayınlar. Mayısa ait enflasyon rakamlarına göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık %75,45 ve aylık %33,7 oranında artış göstermiştir. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık %71,24, aylık %26,42 yükselmiştir.

Ekonomistlerin Enflasyon Beklentileri

Merkez Bankası'nın düzenlediği Enflasyon Beklentileri Anketi'ne göre, ekonomistlerin 2024 yılı sonu enflasyon beklentisi mayısta %43,95 olarak kaydedilmiştir. Bu oran önceki aya göre %0,66 puanlık bir düşüş göstermektedir.

Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı

Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan, 8 Şubat 2024 tarihinde "2024-I Enflasyon Raporu" hakkında bir bilgilendirme toplantısı düzenlemiştir. Bu toplantıda, enflasyonun seyri, ekonomik göstergeler ve alınan önlemler hakkında bilgi verilmiştir.

Enflasyonun Nedenleri ve Etkileri

Enflasyon, genel fiyat seviyesindeki artış olarak tanımlanabilir. Enflasyona neden olan faktörler arasında ekonomik büyüme, para arzı, talebin arzı aşması sayılabilir. Yüksek enflasyon, tüketicilerin alım gücünü düşürür, yatırımları caydırır ve ekonomik istikrarsızlığa yol açabilir.

Enflasyonla Mücadele

Enflasyonla mücadele etmek için Merkez Bankaları, faiz oranlarını değiştirebilir, açık piyasa işlemleri yapabilir ve ihtiyati politika önlemleri uygulayabilir. Hükümetler de maliye politikaları, fiyat kontrolleri veya gelir politikaları yoluyla enflasyonu kontrol altına almaya çalışabilir.


Komentar